Meriter

Jag har, som sagt, jobbat som filmskribent sedan 2008. Allteftersom tiden gått har jag arbetat i en rad olika CMS:er och med SEO. Från och med 2017 har jag dessutom börjat ta uppdrag inom andra fält än film.

Epoch Times Sverige

epoch-times

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta var den första tidningen jag skrev för under en längre period. Som mest intensivt var det 2008-2012, då jag skrev 1-2 artiklar i veckan. Jag fick tjänsten genom min praktikplats på Laholms Tidning, där jag träffade Hans Bengtsson, den dåvarande redaktören för Epoch Times Sverige.

Epoch Times är en tidning som publiceras på över tjugo språk över hela världen. Det är en sida som främst publicerar artiklar kritiska mot den kinesiska regimen. Som alla större nyhetssidor har de behov av artiklar som även handlar om andra saker. Jag skrev främst recensioner av kommande DVD-premiärer, men övervakade även Oscarsgalan varje år jag skrev för dem och gick ett år på Göteborgs filmfestival för deras räkning.

Exempeltext: Recension av Prometheus

IGN Sverige

ign

IGN är en sida som publicerar nyheter, reportage, recensioner och andra artiklar om TV-spel. Den amerikanska versionen är så pass välrenommerad att dess betyg ofta pryder omslagen på de spel som fått högt betyg (man sätter ju ogärna ett dåligt betyg på omslaget). De publicerar även artiklar om filmer, TV-serier och liknande medier.

IGN finns i många olika länder. Och jag skrev alltså för den svenska versionen. Jag började skriva för dem 2014 och blev snart även redaktör för filmredaktionen. Under min tid som redaktör var en hel del av arbetet strategiskt. Jag formulerade och fördelade uppdrag, korrläste texter och gav stöd åt mina skribenter.

Exempeltext: Krönika om ”Ozappningsbara” filmer

Moviezine

moviezine

Moviezine är ett av Sveriges största filmmagasin på nätet; i skrivande stund har deras Facebooksida 68 502 följare. Medan Epoch Times och IGN Sverige har ett mindre antal läsare, som dessutom troligtvis besöker sidan för att läsa om annat än filmer och TV-serier, var Moviezine lite som att komma ”hem” för mig, då det alltså gav mig maximal exponering för filmintresserade svenska läsare.

Vad som började som en uppdragsgivare som gav mig ett par uppdrag i månaden, resulterade snart i ett snitt på två uppdrag i veckan. Jag har skrivit mycket för dem. Artiklar jag skrivit inkluderar listor, krönikor, recensioner och blandningar (ofta kallade ”listicles”). Jag lyckades även få uppdraget som magasinets huvudskribent för HBO:s storsatsning Westworld.

Exempeltext: 5 Anledningar att besöka Westworld

Plejmo

plejmo

Plejmo är en streamingtjänst som erbjuder sina kunder tillgång till ett av Nordens största filmbibliotek, som kunder sedan kan hyra och streama filmer från.

För Plejmo har jag främst skrivit SEO-anpassade texter till deras filmer, alltså texter som presenterar filmernas handling och innehåll. Min erfarenhet och utbildning gör mig väl lämpad att sammanfatta en films handling på mindre än 150 ord. Dessa texter ska vara både informativa om filmens innehålls, intresseväckande för att få kunden att hyra filmen och slutligen SEO-anpassade, vilket gör dem lätta att hitta genom exempelvis en google-sökning.

Jag har även skrivit texter till deras samlingar, som alltså är listor av filmer som kunder kan välja filmer ifrån baserat på genre eller intresse. Dessa är uppbyggda på samma sätt som synopsis-texterna. Skillnaden ligger främst i att dessa texter beskriver större grupper av filmer och därför kräver en viss expertis om exempelvis genrer.

Uppdragen jag utfört för Plejmo skiljer sig lite från mitt övriga arbete, och gjorde det möjligt för mig att utveckla min kompetens inom SEO och att skriva kortare texter.

Exempeltext : Synopsis för Warcraft

Filmtopp.se

filmtopp-se

Filmtopp är en lite mindre sida, som drivs av en skara eldsjälar. De ger också nya skribenter en chans att utvecklas, då de gärna tar sig an nya förmågor, som de ger feedback till och stöttar i utvecklingen.

När jag började skriva för dem hade jag redan åtskilliga år som skribent under bältet, men jag var ändå välkommen, vilket kanske säger en hel del om redaktionens öppenhet.

De har även utvecklats en hel del själva på mycket kort tid. De får allt fler följare på Facebook och breddar hela tiden sin övervakning av vad som händer i film-världen. För mig personligen har det varit en mycket givande erfarenhet att få arbeta i deras specialanpassade wordpress-CMS, som breddat min egen kompetens i att jobba med bland annat SEO.

I februari 2018 valdes de ut, som ett av femton medier, att vara med i Svenska Filminstitutets filmdatabas.

Sedan hösten 2017 har de även ett samarbete med Plejmo. Jag har skrivit ett flertal native-artiklar för Filmtopp.se och Plejmo.

Framtiden ser ljus ut för Filmtopp.se och det är väldigt spännande att få vara med på deras resa.

Exempeltext: Frossa i film på Black Friday

 

Enterprise Magazine

Enterprise Magazine

Enterprise Magazine publicerar reportage om företag runtom i landet, ett format som brukar kallas native-artiklar.

Artiklarna handlar exempelvis om hur verksamheten fungerar, hur de ser på sin bransch och hur de vill utvecklas som företag i framtiden. Företag och verksamheter som medverkar i tidningen är allt från restauranger till skolor till entreprenadfirmor och allt däremellan.

Enterprise Magazine publicerar främst via Facebook och har ungefär en halv miljon visningar per nummer. De kommer även ut med en tryckt version sex gånger om året.

Exempeltext: KB Productions

Västra Frölunda IF

VFIF

Västra Frölunda IF är en fotbollsklubb i Västra Frölunda. De har en väldigt aktiv ungdomsverksamhet, bland annat i form av ett U15-lag och ett U19-lag. A-laget spelar för närvarande i division 3.

Våren 2019 fick jag uppdraget att sköta klubbens Facebooksida, där mina texter kommer publiceras.

Det kommer vara stort fokus på ungdomsverksamheten, som klubben satsar väldigt mycket på. Klubben har som princip att alla är välkomna. Så har ni barn som letar efter en klubb att spela i, är ni hjärtligt välkomna att kontakta Västra Frölunda IF när som helst under skolterminerna.

Jag kommer, så klart, även fokusera en hel del på A-laget. Förra säsongen (2018) spelade de med en nästan helt ny trupp. Men de spelade ihop sig rätt snabbt som lag och lyckades ta sig till seriefinal. I år är truppen i stort sett densamma. Så i år vi kan alltså vänta oss att laget avancerar till division 2.

Jag kommer bland annat prata med de olika spelarna och låta dem synas i inlägg.

Vill ni följa klubben och laget under året, gör ni det alltså bäst på klubbens Facebooksida.

Facebooksidan för Västra Frölunda IF.