POTC: Salazar’s Revenge för Filmtopp.se och Plejmo

 

POTCDen här veckan var det alltså premiär för Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge på DVD och VOD. Jag fick uppdraget att skriva ihop en text om filmen, och dess fyra föregångare, för Filmtopp.se och Plejmo.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA ARTIKELN

Detta är alltså femte gången vi får se Johnny Depp som den knasige piraten Jack Sparrow. Den här gången jagas han av kapten Salazar, som numera är en odöd piratjägare. Hämnden i titeln vill Salazar ta på Jack själv.

Jag tycker Disney gör sig lite besvärliga över titlarna på de här filmerna. För det första heter de alla Pirates of the Caribbean, vilket inte gör sig smidigt i vare sig text eller i mun. För det andra måste de ha varit rädda att den internationella marknaden inte skulle förstå originaltiteln, vilket ledde till att de ändrade den.

Från början hette filmen alltså Dead Men Tell No Tales, vilket är helt i linje med de tidigare filmerna, som, med undantag från den första filmen alla haft titlar som refererar till mytologin kring de sjöfarande rövarna på ett eller annat sätt. Det har varit Död mans kista, Vid världens ände och I främmande farvatten. Dead Men Tell No Tales kanske inte översätts lika smidigt till svenska. Men det är ju inte bara i Sverige som filmen istället fått den fantasilösa titeln Salazar’s Revenge.

Själv tyckte jag mer om filmen än de två föregående, som båda var röriga soppor. Den här filmen har ett klart och tydligt narrativ, spännande actionsekvenser och har dessutom två nya karaktärer som faktiskt tillför något till historien.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s