Patric Ullaeus – En av Sveriges bästa musikvideoregissörer

patric

 

Igår skapade jag en Facebook-sida för Ziegler Utveckling. En av de första som gillade min sida var musikvideoregissören Patric Ullaeus. Därför tyckte jag att det var på sin plats att skriva ett par rader om honom.

 

Det var inte direkt en slump att en av Sveriges flitigaste och bästa musikvideoregissörer gillade min sida. Han har samarbetat med min morbror, Ulf Ziegler, i många år.

 

För många år sedan, långt innan jag tog över Ziegler Utveckling, var jag en ung kille med ett brinnande filmintresse. Min morbror var väl medveten om detta och såg till att jag fick vara med under ett par filminspelningar, regisserade av Patric.

 

Patric Ullaeus

patric-jamie

 

Patrics produktionsbolag heter Revolver Film Company och ligger i Göteborg. Han har gjort musikvideos för artister och artister som September, Jamie Meyer (t.v. på bilden), Europe, In Flames och Amaranthe. Vill man få en bättre överblick över Patrics meriter, kan man kolla in hans wikipedia-sida.

 

Regissörer

 

Regissörer sitter ju bakom kameran. Därför är deras namn sällan lika kända som skådespelarna och artisterna som står framför kameran. De flesta har nog hört namnen Steven Spielberg, Alfred Hitchcock och kanske Quentin Tarantino. Men sedan blir det kanske svårare.

 

Själv kan jag endast ett fåtal namn på musikvideoregissörer utan att använda internet. Jonas Åkerlund, den svenska musikvideoregissören som gjort videos med bland andra Madonna, The Rolling Stones och Roxette, är ett sådant namn. Jag vet även att David Fincher och Guy Ritchie var musikvideoregissörer innan de började göra långfilm.

 

En långfilmsregissör kan skapa sin egen stil, som hen sedan använder i alla sina filmer. En musikvideoregissör står inför helt andra utmaningar, då de måste anpassa musikvideon efter artisten de samarbetar med.

 

Patrics Stil

patric-kamera

Patric är dock en musikvideoregissör som har en mycket igenkännbar stil, som är anpassningsbar efter artisterna han samarbetar med.

 

Patric är en enastående visuell talang. Tittar man på tillräckligt många av hans musikvideos, kan man känna igen hans stil. Han använder skarpa färger, en rörlig kamera och blandar fantastiska miljöbilder med bilder av människor, som alltid har en stark närvaro. Detta gör hans musikvideos till visuella kalas. Det ska även belysas att hans klippning är smidig och har lagom tempo, vilket är en svår balans att hitta. Sammanfattningsvis kan man säga att han alltid lyckas hitta rätt visuell ton och rytm, som går bra ihop med låtarna.

 

Han är en mycket flitig regissör, som gör minst en musikvideo i månaden, vilket är ett väldigt högt tempo. Särskilt med tanke på den höga kvalitén hans arbete har.

 

Vi avslutar med ett av hans senaste audiovisuella kalas, en musikvideo vars audio-del är försedd av Göteborgs-bandet Amaranthe. Låten heter That Song.

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s