Stor biovecka

filmtopp-se

Jag fick ett mail från Filmtopp.se, som undrade om jag kunde ta en biovisning nästa vecka. Och det kunde jag, så klart. Vad jag inte väntade mig var att det skulle vara så svårt att bara välja EN film att se och recensera. För nästa vecka ser ut att bli en riktigt bra biovecka.

 

Det är, så klart, svårt att veta så här i förväg; man kan inte avgöra om en film är bra eller dålig innan man sett den. Det är tumregel nummer ett för en filmskribent. Jag har till exempel plågat mig igenom alla Twilight-filmerna för att med säkerhet kunna säga att de alla är bedrövliga filmer.

 

Men nu glömmer vi Stephenie Meyers avhållsamhetsförespråkande vampyr-hafsverk och tar oss en snabbtitt på nästa veckas premiärer. Jag har angett filmernas medelbetyg på imdb inom parentes efter titlarna. Ha i åtanke att betygen på imdb är baserade på vad användare har angett. Detta har gjort att det är väldigt svårt för en film att få ett betyg lägre än 5.0 och ett betyg högre än 7.0.

 

Bad Santa 2 (?)

bad-santa

Bara för att jag skrev så har den första filmen på listan inte fått något medelbetyg än (det krävs ett visst antal röster för att kunna få ett medelbetyg). Första filmen, Bad Santa från 2003, presenterade oss för den alkoholiserade inbrottstjuven Willie (Billy Bob Thornton), som planerar att råna varuhuset han är tomte i under julhelgen. Hur han ens fick jobbet som tomte är ett mysterium, då han, som sagt, är alkoholiserad. Han är konstant full, svär, förolämpar ungarna som sätter sig i hans knä och kissar till och med på sig. Han träffar även Sue (Lauren Graham), som har en tomtefetisch, och en liten unge, som låter Willie bo hemma hos honom. Ungen tilltalar hela tiden Willie som ”Santa”.

 

Första filmen bjöd på rätt så grov humor, som kanske inte passar alla. Men jag tyckte den var rätt rolig i alla fall. Och jag tror att även uppföljaren kan bjuda på ett skratt eller två. Det är i alla fall vad jag hoppas på.

 

Trailer

 

Hell or High Water (8.0)

hell or high.jpg

Filmens premiss bygger på att en ranchägare (Ben Foster) och hans bror (Chris Pine) bestämmer sig för att börja råna banker för att rädda sin ranch.

 

Det är en enkel premiss, men det är oftast de enklaste sakerna som visar sig vara de bästa. Karaktärsskådespelaren Ben Foster har jag gillat länge. Han har den typen av karisma som gör att han kan spela skurkar i filmer som 3:10 to Yuma och Hostage. Nyligen spelade han även rollen som cyklisten Lance Armstrong i The Program. Chris Pine är mest känd för roller i popcornfilmer som Star Trek och Jack Ryan: Shadow Recruit. Men jag tror att han kan vara bra om rätt tillfälle ges.

 

Filmen har alltså ett väldigt högt medelbetyg på imdb och har även hyllats av kritiker och filmfestivaler. Min far, som bor i USA, såg filmen för någon månad sedan och sa att han gillade den väldigt mycket. Inte för att det säger en så mycket, då hans smak är väldigt begränsad; han gillar bara filmer om dystra och brutala män, exempelvis Deer Hunter, Deliverence och Falling Down. I det här fallet kan det dock vara relevant, eftersom detta verkar vara en sådan film.

 

Det är bara att hoppas att filmen är bra.

 

Trailer

 

American Honey (7.6)

honey

Star (Sasha Lane), en vilsen tonåring, slår sig samman med ett gäng kringresande tidningsförsäljare. Hon festar, bryter lagar och blir kär.

 

Mycket mer än så vet jag inte. Men jag tror inte detta är en film som mår bra av att man vet för mycket om den på förhand. Det är ett litet independent-projekt som handlar om förlorad oskuld och ungdomens frivoliteter. Filmen är regisserad av en kvinna, Andrea Arnold. Dessvärre hör det till ovanligheterna att en kvinna regisserar. Det känns som att Arnold valt ett mycket personligt projekt, vilket är att föredra framför att hon fick regissera en romantisk komedi eller något annat tjafs.

 

Filmen känns som att den är i samma anda som Spring Breakers. Sämre förebilder kan man ju ha.

 

Trailer

 

Arrival (8.5)

arrival

En språkexpert (Amy Adams) får i uppdrag att översätta kommunikation från utomjordingar.

 

Jag älskar science fiction. Det är en genre som, under de bästa omständigheterna, utforskar mänskligheten, dess förhållande till teknik, utomjordingar, tid med mera. Ibland kan det, så klart, resultera i Hollywood-skit som Transformers-filmerna eller superhjältefilmer som på senare år bara ballar ur.

 

Men jag tror inte det är vad som kommer hända den här gången. Detta känns som en mycket kontemplativ film, som utforskar mänskligheten genom att utforska hur vi skulle reagera om vi skulle få kontakt med utomjordingar för första gången. Att regissören bakom filmen är Denis Villeneuve, som även regisserat Prisoners och Sicario, bådar dessutom väldigt gott.

 

Exakt hur det ligger till kommer jag få reda på nästa vecka, då detta är filmen jag valde att se för Filmtopp.se:s räkning.

 

Trailer

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s