The Dark Tower för Filmtopp.se och Plejmo

dark tower

Efter tio år i förproduktionsstadiet fick vi förra året äntligen se en filmatisering av The Dark Tower, baserade på böckerna med samma namn av Stephen King. Nu kommer filmen ut på DVD och VOD. Jag fick uppdraget att skriva om filmen för Filmtopp.se och Plejmo.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA ARTIKELN

När jag växte upp var Stephen King den där författaren som skrev förlagan till fruktansvärt dåliga skräckfilmer som Graveyard Shift och The Mangler. Men sedan bestämde jag mig för att ge honom en chans. Den första boken jag läste som han skrivit var Cell, som handlar om hur apokalypsen kommer i form av en signal genom mobiltelefoner; alla som hör signalen i sin mobiltelefon förvandlas till en vettlös mördare. Det var en riktigt bra bok, tyckte jag. Idag är Stephen King min favoritförfattare. Det finns många böcker att läsa, då han, i skrivande stund, skrivit 56 böcker. Jag har kanske läst hälften av hans böcker än så länge.

Jag hade ingen aning om att han även låg bakom förlagorna till kvalitetsfilmer som Stand by Me, The Shawshank Redemption och The Green Mile. Jag hade heller ingen aning om att Stephen King författat en fantasy-serie, som heter The Dark Tower.

randall flagg

Bokserien, som hittills består av åtta delar, binder samman många av Kings verk. Karaktärer och fenomen från The Dark Tower dyker upp i många av hans andra böcker. En av de mest utmärkande av dessa kopplingar är The Man in Black, som är antagonisten även i The Stand och The Eyes of the Dragon, då under namnet Randall Flagg.

Jag väntade därför spänt på att få se en filmatisering av böckerna. Och jag fick vänta länge. Filmen har legat i förproduktionsstadiet (kallat ”development hell” i mediaindustrin) sedan 2007. Förra året gick The Dark Tower äntligen upp på bio, med Matthew McConaughey i rollen som The Man in Black.

Filmen är alltså en nytolkning av böckerna. Tanken var att filmen skulle bli starten på ett franchise. Dessvärre blev filmen inte någon framgång hos vare sig kritiker eller publiken. Så vi får väl se hur det går.

Men ingen som läst böckerna kan låta bli att se den här filmen. Trots att resultatet kanske inte blev det bästa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s